Haag planten en aardbeienberg maken

Het was natuurlijk een prachtige zomer, maar in de lente hebben onze planten het best wel zwaar gehad. Vanuit het zuidwesten leek het wel onophoudelijk te waaien en laat dat nu net de kant zijn waar geen bomen staan. Dus de nieuwe ribessen, de Oost-Indische kers, het komkommerkruid, voortdurend kregen ze de wind van voren en in de lente was die nog niet erg warm. We zagen ze voor onze ogen verpieteren. Heel zielig.
Tijd dus om een haag te planten, en dat moesten natuurlijk geen coniferen of buxussen worden. Nee, onze haag moest zoveel mogelijk eetbaar zijn. Is het niet voor ons, dan toch voor de vogeltjes. Of een hapje voor de paarden die daar af en toe uitgelaten worden.
Maar niet elke struik doet het op droge, zanderige grond, dus de keuze werd steeds beperkter totdat we een prima selectie hadden :-))
November is een goede maand om bomen te planten dus togen we twee weken terug naar Arborealis in Wilhelminaoord. Een bescheiden boomkwekerij waar iedereen die een paar boeken over permacultuur heeft gelezen van gaat watertanden. Ze hebben ananasguave, kiwibes, persimoen, pawpawboompjes, allerlei dingen waar een normaal mens nog nooit van heeft gehoord, maar die in de wereld van de permacultuur rondzingen tot je het echt óveral tegenkomt.
Wat ook heel leuk is, is dat ze een hele afdeling hebben voor struiken, bomen en kruiden speciaal voor paarden.  Paarden zijn dol op Linde- en appelbomen, hazelaars en zwarte bes, salie, munt en nog veel meer. We moeten maar eens kijken of we daar iets mee kunnen op de boerderij, want we hebben al een hoop van die planten in de tuin staan. Een tuintje voor de paarden maken? Of juist een tuintje waar de kinderen wat voor ze kunnen plukken? 

Anyway, we kwamen thuis met olijfwilgen, krentenboompjes, erwtenstruiken, meidoorn, vuurdoorn, appelbes, hondsroos, strandpruim en een paar hazelaars.

De dagen erna hebben we ze in de grond gezet en nu maar hopen dat ze goed aanslaan en volgend jaar al flink uitgroeien, zodat het zwakkere plantengeslacht er lekker warmpjes bij komt te staan.
Eerst een geul gegegraven in de regen.
 Toen de haag geplant in de zon

Oja, we hebben ook nog een aardbeienberg gemaakt van takken, houtsnippers en plaggen gras (die staken we uit de grond op de plek waar we ons zithoekje willen maken) We hadden zoveel uitlopers aan de aardbeien zitten en we willen volgende lente de terrassen helemaal leeg hebben, dus ze moesten een ander plekje.
Ik zal later nog een foto maken waarbij de berg helemaal volgeplant is.


Ook een experimentje, ben heel benieuwd of het wat wordt.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Korte geschiedenis van de Moestuin bij de Boerderij op IJburg